دسته‌بندی نشده

آشنایی با گاز کولر ماشین

کولر یا سیستم تهویه مطبوع خودرو، سیستمی جهت خنک کردن هوای داخل خودرو می باشد تا در روزهای گرم تابستان بتواند محیط خنک تر و دلچسب تری را برای سرنشینان آن فراهم کند.اما ممکن است تهویه مطبوع خودور در عصر حاضر روی تمام خودروها نصب می شود. اما گاهی اوقات ممکن است احساس کنید گاز کولر ماشینتان کم شده.در این مقاله با ما همراه باشید.

تهویه مطبوع برای خودروها اولین بار در ایالات متحده توسط شرکت Packard Motor توسعه یافت و در سال 1939 میلادی، کولر را به عنوان یک آپشنی اضافی روی خودرو نصب می کردند. به همین دلیل از سال 1970 میلادی روی نیمی از خودروهای جدید نصب شدند. یعنی بعد از 30 سال از اولین تولید این قطعه رواج پیدا کرد.

گاز کولر ماشین

اجزای کولر ماشین

بعد از گذشت این همه سال از تولید این قطعه اصول عملکردی آن، همان قطعه تولیدی دهه 1930 می باشد، که از سه قسمت اصلی کمپرسور، کندانسور و اواپراتور تشکیل شده است.

کمپرسور

این قطعه یکی از اجزای اصلی کولر ماشین است که شبیه به قلب عمل می‌کند. به این صورت که گاز مورد نظر را در اجزای سیستم می‌گرداند. کمپرسور گاز را از اواپراتور به داخل کندانسور و سپس به کپسول خشک کننده و مجدد به داخل اواپراتور به گردش در می‌آورد.

در این سیستم مبرد از طریق یک سیستم حلقه بسته جریان پیدا می کند و خنک کاری خودرو را انجام می دهد. مبرد از گاز به مایع و سپس برعکس تبدیل شده و در سیستم این چرخه به طور دائم در جریان است تا هوای خنک را در ماشین خود با روشن کردن کولر خودرو داشته باشیم.

کندانسور

وظیفه‌ی کندانسور انتقال گرمای گاز مبرد توسط اواپراتور به محیط خارج از کابین ماشین است. در واقع این قطعه کار تبادل هوا را از داخل به محیط خارج از کابین خودرو انجام می‌دهد.

اواپراتور

از دیگر قطعات اصلی کولر ماشین، اواپراتور است که گرمای داخل کابین ماشین و رطوبت هوا را جذب کرده و به محیط بیرون انتقال از کابین ماشین انتقال می‌دهد. از این طریق این قطعه گرمای داخل ماشین را کاهش می‌دهد و باعث خنک شدن هوای داخل کابین می‌شود.

گاز کولر ماشین

نوع گاز کولر ماشین

ابتدا در این مطلب می‌خواهیم شما را با انواع گاز کولر ماشین آشنا کنیم. تا الان گازهای مختلفی برای کولر ماشین استفاده شده است. شروع آن را می‌توان استفاده از گاز R11 دانست. پس از آن خودروسازان گاز R12 را مناسب دانستند. این گاز دیگر تاثیرات منفی بر روی فلزات داخل خودرو را نداشت و هم می‌توانست به خوبی با روغن‌های معدنی داخل خودرو مخلوط شود. ویژگی منفی این گاز تنها اثر مخرب آن بر محیط زیست بود. به همین دلیل پس از مدتی خودروسازان گاز R134a را مناسب برای گاز کولر ماشین دانستند. این گاز علاوه بر ویژگی‌های مثبت گاز R12، برای محیط زیست نیز خطری را به دنبال نداشت. تنها در اثر آزاد شدن این گاز همچون گازهای دیگر باعث گرمایش زمین می‌شود البته میزان آن کمتر از گذشته است.

امروزه مکمل هایی نیز برای گاز کولر خودرو تولید شده اند، که به کمک آن ها می توان میزان خنک کنندگی کولر ماشین را افزایش داد. این مکمل ها که برخی آن را گاز تقویت کننده کولر ماشین نیز می نامند، در قالب کپسول طراحی می شوند. برای استفاده از این تقویت کننده باید از متخصصان کمک گرفته و آن را به درون کولر خودرو تزریق کرد.

چگونه بفهمیم گاز کولر ماشین کم شده ؟

برای بسیاری از ما پیش آمده که پس از مدتی از کارکرد کولر ماشین خود، متوجه کاهش سرمای آن شده ایم. دلایل کاهش سرمای کولر خودرو می تواند متفاوت و متنوع باشد. اما یکی از دلایل اصلی این مشکل، کمبود گاز کولر ماشین است. بنابراین اولین راه تشخیص کم شدن گاز کولر توجه به میزان سرمای باد کولر است. دومین راه تشخیص که فنی محسوب می شود، بستن گیج فشار سنج به ماشین و اندازه گیری میزان گاز موجود است. در این حالت اگر فشاری که بر روی گیج نشان داده می شود از میزانی که برای شارژ گاز توصیه می گردد کمتر باشد، پس گاز کولر ماشین کم شده است.گاز کولر ماشین

چرا گاز کولر خودرو نشتی پیدا می کند؟

گاز مورد استفاده در کولر خودرو از گروه گازهای مبرد است. کاهش حجم این گاز در کولر ماشین طی عوامل مختلفی رخ می دهد. در ادامه به بررسی این عوامل خواهیم پرداخت.

۱- زمان کارکرد کولر خودرو

هر قطعه مکانیکی پس از گذشت زمان و در اثر اصطکاک دچار فرسایش و آسیب می گردد. قطعات کولر خودرو مانند بست ها، لاستیک ها، لوله ها و … نیز از این قاعده مستثنی نیستند. گذشت زمان ممکن است باعث فرسایش لاستیک های آب بندی کولر و یا ترک برداشتن لوله های آن شود. آنموقع شاهد نشت گاز کولر خواهیم بود. در کنار این موارد باید دانست که برخی از گازهای مبرد دارای خاصیت فراریت نیز هستند. در این صورت با گذشت زمان یک یا دو سال، ممکن است گاز کولر کاهش یابد.

۲- عدم محبوس بودن قطعات کولر

کولر خودرو دارای یک سیستم یکپارچه در محفظه ای مشخص نیست.درواقع قطعات آن در اطراف اتومبیل قرار دارد. این اتفاق منجر به آسیب پذیر بودن این قطعات در اثر برخورد با مواد مزاحم و خورنده می شود. به طور مثال در فصل زمستان، نمک هایی که بر سطح جاده ها می ریزند، به آسانی با لوله های کولر ماشین برخورد کرده و آن را در طی زمان سوراخ می کنند. در اثر این اتفاق گاز کولر نشتی خواهد کرد.

۳- نفوذ رطوبت به درون کولر خودرو

زمانی که یکی از قطعات کولر ماشین دچار خرابی می شود، رطوبت می تواند از طریق آن به درون کولر راه یابد. وقتی که رطوبت با گاز مبرد ترکیب شود مایعی بسیار اسیدی تشکیل میشود. این اسید می تواند دیگر اجزای کولر را خراب نموده و موجب نشتی گاز کولر خودرو شود.

گاز کولر ماشین

۴- خسارت ناشی از عوامل جاده ای و تصادف

عبور خودرو از روی موانع جاده ای مانند گودال ها، سنگ های مزاحم و … منجر به آسیب کولر خودرو و متعلقات آن می گردد. در نتیجه اجزای آن اعم از بست ها، لوله ها، شلنگ ها و … دچار ترک یا سوراخ می شوند. گاز کولر خودرو از طریق این سوراخ ها و ترک ها دچار نشتی و کاهش حجم میشود. تصادفات جاده ای نیز یکی دیگر از عوامل آسیب زا در کاهش گاز کولر ماشین می باشد.

مقدار گاز کولر ماشین های مختلف

میزان گاز مورد استفاده در خودرو بر اساس مدل و نوع ماشین متفاوت است. به طور مثال، برای مقدار گاز کولر پژو 206، پژو پارس و 405، کیا اسپرتیج، تویوتا هایلوکس III، سانتافه II و سوناتا V به ترتیب مقدار 650، 580، 510، 450، 850، 550 گرم گاز مبرد از نوع R134a لازم است.

بسیار ممنونیم که تا پایان این مقاله با ما همراه بودید.

شما میتوانید برای سرویس و یا تعمیر کولر ماشین خود به نمایندگی های نگار خودرو رجوع کنیدتا  این سرویس و تعمیرات توسط بهترین تعمیرکاران انجام شود.

ماموریت نگارخودرو مدیریت و برنامه ریزی، تحقیق و طراحی و توسعه، تولید و ارائه خدمات الکترونیک و انفورماتیک با بالاترین کیفیت و ساده ترین کاربری در صنعت تجهیزات الکترونیکی خودروهای داخلی و خارجی و سایر صنایع تجاری و نظامی ایران عزیزمان می باشد.

برای دسترسی به فروشگاه و مشاهده مقالات دیگر ما لطفا از طریق این لینک اقدام نمایید.

ادرس اینستاگرام ما

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها